Friday, 6 April 2012

Kenangan bersama arwah ayah mertuaku...

Fizah,Fizah letakkan saja ikan2 tu..nanti abah siangkan kat luar ni ha..Eh,takpa lah bah...biarlah fizah yg siangkan...Alah..kojo sonang jo tu (ayah mertuaku dah mula keluaqkan bahasa minang dia,sebab depa oghang Minang Kuantan,bukan Minang Nogori..kelainannya,oghang nogori, cakap Den utk saya,tapi Minang kuantan sebut Aden...jadi,saya tinggaikan lah semua tu utk dia buat.Apo nak buek..hehe.saya sediakanlah saja rencah2nyerr.Ayah mertuo den ni suko Asam Podaih Tomeh( iras2 yg Melaka tu).Kek belakang rumah,ponuh pokok Ubi kayu dan Pokok bunga Kantan.Saya pun buat 'kow-kow'lah kek dio...salin resopi den ni ha,sapo2 yang sudi baco:

Asam Pedas Tumis Pak Mentua Den Suko..hehe/Pak mentuo den sayang kek den

1.Setengah kilo cili hidup (buang bijik cabai) /Ikan parang atau temenung
2.Bawang puith,7 bijik
3.Belacan sebesar ibu jari (biaqla belacan elok jgn kehong)
4.Blend ketiga2 bahan diataih....
5.hingga halus..
6.Panaskan minyak,tumis bwang putih hiris dan serai 2 batang yg telah dititik...tuang cabai blend tadi..Jangan buboh ayaq byk sangat,agak2 pekat sikit.masukkan sekeping asam gelugoq.kacau2,perlahankan api,masukkan sedikit garam dan sedikit gula...Buboh Ikan ,daun cenehom/kesom dan bunga kantan.biaq mendidih elok baru matikan api...
Kenapa buat dengan cabai hidup?Bukan cabai kering?Hah,jawapan dia..kalau bulan posa sesuaila dgn perut,tak pedaih sangat...Sayoq yg sesuai dimakan dgn asam pedaih tomeh ni..sayoq kacang panjang goreng.Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment